Ostale usluge Hidžama/cupping terapije
Pomični/masažni cupping, Suhi cupping (vatrom), Cupping iglom i Biljni cupping

Pomični/masažni cupping

Pomični, masažni cupping često se naziva “suprotnost” tradicionalnoj masažnoj terapiji. Redovne masaže uključuju primjenu pritiska prema dolje stavljanjem vrućeg kamenja na kožu ili stajanjem na mišićima kako bi se oslobodila napetost.

To se postiže upotrebom prirodnih ulja, zajedno s čašicama koje se pomiču po površini kože.

Tijekom masažnog cuppinga, silikonske čašice klize tijelom uz upotrebu različitih ulja kružnim/dugim pokretima. Masažni cupping koristi se stoljećima i dokumentiran je čak u najstarijim zapisima tradicionalne kineske medicine.

Suhi cupping (vatrom)

Uključuje zagrijavanje čašice prije stavljanja na kožu u određenim vremenskim intervalima. Terapeut također može zapaliti bilje, papir ili kuglu pamučne vune te je staviti u čašicu prije gašenja vatre i stavljanja iste na kožu. Zrak se u šalici hladi i stvara efekt vakuuma što uzrokuje širenje krvnih žila te se koža podiže kako bi ispunila vakuum. Kod cupping terapije vatrom, terapeut koristi staklene, keramičke ili čašice od bambusa koje nemaju ventile (ventil je alat za kontrolu prolaska zraka kroz čašicu).

Suhi cupping, također poznat i kao cupping vatrom, najčešća je vrsta cuppinga. Tijekom terapije suhog cuppinga, pamučna kuglica namočena u vatu stavi se u čašicu, a zatim se zapali. Kad se plamen počne smanjivati, čašica se stavlja na pacijentovu kožu. Prirodno, čašica je topla i ponekad može biti vrlo vruća, ali ne prevruća kako ne bi opekla pacijenta. Kako se čašica počne hladiti, unutar nje se stvara vakuum. Koža se zatim usiše u prostor unutar čašice. Čašice se obično postavljaju na kožu pacijenta u razmaku od tri minute. Međutim, za neke tretmane možda će biti potrebno da pacijenti budu u izravnom kontaktu s čašicom i do 30 minuta.

Cupping iglom

Cupping iglom kombinacija je cupping terapije i akupunkture.

Akupunktura je od prošlog stoljeća priznata kao moderna znanost u većini europskih zemalja, a i globalno.

Obje ove terapije temelje se na teoriji tradicionalne kineske medicine i teorije Meridijana, tako da ima smisla da se kombiniraju. Navodi se da kombinacija cuppinga i igala još više promovira protok chi-ja, smanjujući tako vrijeme ozdravljenja od različitih oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podržava akupunkturu, a kliničke studije pokazale su da je korisna za liječenje mnogih stanja, uključujući:

 • Poremećaj reproduktivnog sustava: bolne menstruacije, nepravilni ili obilni ciklusi, neplodnost, simptomi menopauze
 • Psihološki i emocionalni poremećaji: anksioznost, stres i nesanica, depresija
 • Kroničnu bol: migrene, bolove u vratu i leđima, tendonitis, išijas, sindrom karpalnog tunela, fibromialgija i reumatoidni artritis
 • Probavni poremećaji: sindrom iritabilnog crijeva, colitis i gastritis
 • Sezonske alergije
 • Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost, uz primjenu dijeta i vježbanja
 • Upravljanje simptomima za negativne nuspojave kemoterapije i zračenja, uključujući umor, generaliziranu bol, suhoću usta, perifernu neuropatiju, mučninu i povraćanje
 • Visok krvni tlak
 • Ovisnosti o nikotinu, alkoholu i drogama

Biljni cupping

Uključuje upotrebu prirodnih ekstrakata bilja kojima se premazuje čašica prije nanošenja na kožu. Tradicionalno, bilje se kuha u vodi 30 minuta, a zatim se čašice od bambusa stave u biljnu tinkturu na pet minuta kako bi se namočile. Svaku čašicu treba ostaviti da se ohladi, a zatim se nanosi na tijelo.

Poznate osobe i cupping

Mnoge poznate osobe koje nisu sportaši također su probale cupping. Tragovi cuppinga već godinama se pojavljuju na tijelima poznatih i slavnih osoba. Pogledajmo neke od najistaknutijih poznatih osoba koje su isprobale cupping terapiju kako bi izliječile razne tegobe i ozljede koje su doživjele:

 • Još 2010. godine, Jessica Simpson isprobala je cupping i odmah ga prisvojila. Vijest je podijelila na Twitteru i dobila pozitivne povratne informacije.
 • Gwyneth Paltrow isprobala je cupping terapiju 2004. godine kada je iskusila bolove u leđima.
 • Kaley Cuoco je 2017. godine na Instagramu objavila crvene kružne tragove na svojim leđima i dobila vrlo pozitivne povratne informacije.
 • Busy Philipps je bio podvrgnuta tretmanu cuppinga. Glumica je pokušala svojim obožavateljima pokazati koliko je “grub” postupak.
 • David Arquette podijelio je sa svojim sljedbenicima svoju sliku tijekom cupping sesije.
 • Jennifer Aniston pokušala je prikriti tragove cuppinga šminkom, ali i dalje su ostali vidljivi.
 • Jamelia Davis koristila je cupping terapiju kako bi ublažila napetost u ramenima.
 • Courtney Love također je poznata po tragovima cuppinga za zdravlje i wellness.

Moxa terapija

Moksa je jedna od kineskih vještina nastala u sklopu tradicionalne kineske medicine. Zagrijavaju se akupunkturne točke sa zapaljenim štapićem (moksom). Štapići mokse su napravljeni od sušenog i mljevenog divljeg pelina. Pelin (Artemisia vulgaris) se pokazao kao najbolja trava, čije jednakomjerno sagorijevanje oslobađa toplinu, te tako omogućava terapijsko djelovanje. Koristi se već više tisuća godina. Vještina je nastala kako bi se pojačao učinak akupunkture te se u kombinaciji s ostalim tehnikama rada na tijelu poput shiatsua, manualne masaže i masaže vakuum čašicama, postižu izuzetni terapijski učinci, a može se koristiti i kao samostalna terapija ovisno o pojedinim tegobama.

Zadatak i krajnji efekt moksibustije je da, u prvom redu, zagrije akupunkturne točke na meridijanima i iz njih eliminira “hladnoću” zatim da uspostavi kretanje vitalne energije (chi) i krvi, podigne Yang iz kolapsa te prevenira mnoga stanja i bolesti. Čak se u literaturi o tradicionalnoj kineskoj medicini navodi da se povremenim tretiranjem akupunkturnih točaka moksom na zdravom čovjeku preveniraju različite bolesti i podiže vitalna energija u tijelu.

PREDNOSTI

 • jača „yang“ energiju koja je zadužena za pokretanje i grijanje tijela (temeljna životna energija)
 • izvlači “hladnoću” i “vlagu” iz organizma – izuzetno korisna kod prehlade, začepljenog nosa, problema sa sinusima te kroničnog umora
 • jača imunitet
 • regulira krvni tlak i cirkulaciju

1. Povećava broj leukocita i eritrocita u krvi

Moksa terapija pokazala se kao odlično sredstvo za jačanje krvne slike.
Ubrzo nakon njene prve primjene, povećava se broj bijelih krvnih stanica ili leukocita te je primjetan i porast hemoglobina, bitnog sastojka crvenih krvnih stanica.
No, s primjenom moksibustije povećava se i broj drugih krvnih komponenata, poput trombocita te kalcija i glukoze, što uvelike utječe na krvnu sliku i zdravlje.
Ova terapija snaži i vaš imunitet.

2. Poboljšava cirkulaciju

Zagrijavanjem određenih točaka na tijelu, impulsi topline stimuliraju završetke živaca na koži što dovodi do širenja kapilara
. Samim time uvelike se poboljšava cirkulacija, odnosno protok krvi u krvnim žilama, kao i protok limfe, najvažnijeg čistača organizma.

3. Pomaže kod autoimunih oboljenja

U jednoj studiji moksibustija je primijenjena na dvije akupunkturne točke kod 42 osobe koje boluju od Hashimotova tireoiditisa (vrsta autoimune hipotireoze).
Kod onih koji su uz lijekove primali terapiju moksom, stanje štitnjače bilo je bolje nego kod onih koji su samo uzimali medikamente.

4. Ublažava neugodne valunge kod žena

Iako je riječ o terapiji toplinom, moksa ipak pomaže i kod neugodnog noćnog znojenja.
U jednoj studiji iz 2009. godine stoji da je 14 tretmana moksibustije pomoglo ženama u smanjenju valunga.

Doktor E. M. Sherif Mohammed Askar
Doktor E. M. Sherif Mohammed Askar