TERAPIJA VODIKOM - DETALJI I OBJAŠNJENJA

Arapska medicina, Zagreb

Arapska Medicina - Prvi licencirani centar u Hrvatskoj za terapiju hidrogenom

Arapska Medicina je prvi licencirani centar u Hrvatskoj za terapiju hidrogenom (vodikom), a dr. Sherif Mohamed je prvi licencirani terapeut u Hrvatskoj za terapiju hidrogenom (vodikom). Vodik je postao ključan u industriji zdravlja i wellnessa zbog svojih terapijskih svojstava. Generiranje molekularnog vodika može se postići na dva glavna načina.

TERAPIJA VODIKOM - DETALJI I OBJAŠNJENJA

Prva metoda uključuje kemijsku reakciju između vode i magnezija, što je princip na kojem funkcioniraju vodikove tablete.

Druga metoda koristi elektrolitički proces koji razdvaja molekule vode (H2O) na vodikov plin (H2) i kisikov plin (O2). Za ovu metodu potrebne su posebne titanijeve ploče i specifična SPE/PEM membrana.

Molekularni vodik (H2) predstavlja bezbojan i bezmirisan plin koji se sastoji od dva atoma vodika i jedan je od najjednostavnijih i najobilnijih elemenata u svemiru. U medicini, molekularni vodik je predmet istraživanja zbog svojih potencijalnih antioksidativnih i protuupalnih svojstava koja mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje. Ovaj element se može koristiti kao oblik alternativne terapije za ublažavanje upala, smanjenje boli, ublažavanje oksidativnog stresa i poboljšanje funkcije imunološkog sustava.

Što je terapija vodikom?

Vodik, koji se unosi u tijelo u većim količinama, ima znanstveno dokazana svojstva koja poboljšavaju zdravlje.

Inhalacije vodika su najpopularnija metoda, ali postoje i druge kao što su:
- konzumiranje vode zasićene vodikom
- paketi za oči s posebnim naočalama za vodik

Ova terapija nije rezervirana samo za osobe koje imaju izazove sa zdravljem, već je korisna i za zdrave ljude koji žele poboljšati imunološki sustav, stanje i izgled kože, smanjiti bore i usporiti proces starenja. Sportaši također mogu koristiti inhalacije vodika kako bi povećali učinkovitost i obnovu tijela.

Voda zasićena vodikom pruža brojne prednosti poput poboljšanja cirkulacije krvi, hidratacije tijela, uklanjanja promjena na koži te povećanja proizvodnje kolagena i smanjenja stresa. Terapija vodikom je idealna za one koji žele poboljšati kvalitetu života, povećati energiju, poboljšati efikasnost i potaknuti obnovu tijela.

Terapija vodikom

Kod kojih stanja pomaže?

Na temelju znanstvenih istraživanja, terapija vodikom pomaže kod: Alzheimerove bolesti, artritisa, reumatoidnog artritisa, dijabetesa tipa 1, dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, astme, bolesti srca, bolesti bubrega, glioma, moždanog udara, raka, tumora, lateralne amiotrofične skleroze ALS, demencije, psorijaze, dermatitisa, sindroma iritabilnog crijeva IBS, hemoragijskog šoka, Crohnove bolesti, masne jetre, ciroze zbog hepatitisa, pankreatitisa, srčanog zastoja, neuropatije, multiple skleroze, hepatitisa B, ateroskleroze, katarakte, hipertenzije, bolesti desni, ozljede mozga, sepse, subarahnoidalnog krvarenja (aneurizme), plućnih bolesti kod djece, metaboličkog sindroma, limfoma, retinitisa,    sindroma bolnog mjehura, osteoskleroze, osteoartritisa, osteoporoze, glaukoma, plućne hipertenzije, plućne fibroze, autizma, depresije, bipolarnog poremećaja, anksioznosti, shizofrenije, upala, mišićnog umora, povećane proizvodnje ATP-a, ozljede mekih tkiva, boli, rana, opekotina, sezonskih alergija, autoimunih poremećaja, inzulinskih rezistencija, gubitka sluha, čireva, oštećenja od zračenja, apneje u snu...ovo su samo neki od primjera. Postoje studije o više od 170 modela bolesti kod ljudi.

Prednosti konzumiranja molekularnog vodika

Proučimo deset razloga zašto je molekularni vodik koristan za vaše zdravlje.

Korist br. 1: Moćan antioksidans

Vodik je snažan antioksidans koji pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu. Za sportaše je posebno koristan jer pruža energiju umornim mišićima, živcima i stanicama mozga.

U usporedbi s drugim antioksidansima, vodik ima brzo djelovanje zahvaljujući jednostavnom sastavu koji tijelo lako prepoznaje i koristi. Njegova neuroprotektivna svojstva su također izuzetno važna. Studije pokazuju da terapija vodikom može pomoći u smanjenju štetnih posljedica neuroloških bolesti i poremećaja mozga.

Korist br. 2: Smanjenje upale

Upala je prirodni odgovor tijela na ozljede ili infekcije, ali može uzrokovati umor i smanjiti otpornost organizma. Molekularni vodik može pomoći u smanjenju upale, posebno tijekom fizičke aktivnosti ili borbe protiv bolesti. Studije na životinjama s oštećenim jetrama dokazuju da udisanje molekularnog vodika može ubrzati zacjeljivanje, smanjiti upalu te doprinijeti općem zdravlju organa. Daljnja istraživanja pokazuju da molekularni vodik može biti koristan za sportaše jer    ublažava bol u mišićima i upalu nakon intenzivnog vježbanja.

Korist broj 3: Povećanje energije

Jedna od ključnih prednosti molekularnog vodika je povećanje energije u tijelu. Naš organizam zahtjeva kisik, hranljive tvari i vodu kako bi proizveo energiju potrebnu za pravilno funkcioniranje stanica. Kada smo umorni, pod stresom, pospani, gladni ili žedni, nivo energije opada. Molekularni vodik može pomoći u održavanju visokog nivoa energije i obnovi stanica na efikasan način. Znanstvena istraživanja pokazuju da molekularni vodik štiti stanice i jača imunološki sistem, što može pomoći u prevenciji bolesti. Osim toga, postoji dokaz da molekularni vodik može zaštititi stanice od umiranja, ojačati stanične membrane i unaprijediti funkciju mitohondrija kako bi se povećala razina energije.

Korist br. 4: Poboljšava sportske performanse

Održavanje zdravih stanica i sprječavanje upale važni su aspekti u poboljšanju sportskih performansi. Molekularni vodik značajno može poboljšati sportske performanse smanjenjem stresa na stanicama, smanjenjem upale mišića, poboljšavanjem brzine oporavka i povećavanjem energije.

Oksidativni stres uzrokovan vježbanjem klinički je termin koji označava umor mišića i drugih tjelesnih sustava tijekom vježbanja, a vodik može pomoći u ublažavanju tog stresa, poboljšavajući izdržljivost, koncentraciju i performanse tijekom vježbanja.

Korist br. 5: Poboljšava funkciju mozga

Funkcija mozga je ključna za opće zdravlje, a molekularni vodik može igrati važnu ulogu u poboljšanju te funkcije. Kada su moždane stanice i živci u optimalnom stanju, možete biti produktivniji i efikasniji. Studije su pokazale da vodik može imati pozitivan utjecaj čak i na ljude koji već pate od neuroloških bolesti. U tijeku su istraživanja koja ispituju može li udisanje vodika pomoći osobama oboljelim od Parkinsonove bolesti.

Korist br. 6: Smanjuje anksioznost i depresiju

Suvremena epidemija anksioznosti i depresije zahtijeva učinkovite metode liječenja. Dok terapija ovisi o individualnim reakcijama, postoje dokazi da pozitivni efekti vodika na mozak i opće neurološko zdravlje mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

Terapija vodikom može poboljšati funkciju mozga i opće raspoloženje. Čak su istraživanja na miševima pokazala da terapija vodikom može značajno smanjiti depresiju izazvanu traumom, što ukazuje na mogućnost primjene u terapiji kod ljudi.

Korist broj 7: Podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema

Protuupalna svojstva vodika imaju pozitivan utjecaj na srce, omogućavajući mu da ostane zdravo i funkcionalno tijekom dužeg perioda. Osim toga, pomaže u poboljšanju protoka krvi kroz organizam.

Srce je vitalni organ koji neprekidno radi tokom cijelog života, a upala srčanog tkiva izazvana stresom može biti značajan faktor u pojavi srčanog udara. Blagotvorni efekti vodika na stanice i tkiva mogu značajno doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sistema, održavajući zdrave vene i efikasno prenoseći kisik po cijelom tijelu radi optimalnog funkcioniranja tkiva.

Korist broj 8: Štiti od neurodegenerativnih oboljenja

Neurodegenerativne bolesti postepeno narušavaju sposobnost mozga i živčanog sistema da pravilno funkcioniraju i komuniciraju, što se odražava na govor, kretanje, hodanje, pamćenje i kognitivne sposobnosti, a što opet značajno utječe na sposobnost osobe da se brine o sebi. Istraživanja pokazuju da bi terapija vodikom također mogla koristiti pacijentima s Parkinsonovom i Alzheimerovom bolešću pomažući boljoj funkciji živčanog sustava, a također bi mogla biti korisna u ublažavanju nekih učinaka starenja na ljudski um, živčani sustav i pamćenje.

Korist br. 9: Olakšava alergije, astmu i ublažava simptome Covid-19

Utjecaj Covida-19 na ljudska pluća dobro je poznat i dokumentiran. Pored toga, sezonske alergije i astma mogu izazvati nelagodu i ograničiti protok zraka. U najtežim slučajevima, napadi astme mogu dovesti do ozbiljnog respiratornog zatajenja pa čak do smrti.

Terapija molekularnim vodikom pokazala je značajno poboljšanje zdravlja i funkcije pluća kod pacijenata nakon Covida. Isti efekti mogu pomoći u povećanju protoka zraka kod pacijenata koji se bore s astmom, emfizemom i drugim ozbiljnim plućnim problemima.

Korist br. 10: Pomaže u zacjeljivanju rana

Zacjeljivanje rana je blisko povezano sa zdravljem stanica, imunološkim sustavom, energetskim nivoima stanica i općim zdravljem tijela. Postoje dokazi da terapija vodikom može ubrzati proces zacjeljivanja rana te smanjiti upalu i bol na mjestu ozdravljenja.

Ovi efekti su se pokazali i kod pacijenata sa sepsom, ozbiljnom infekcijom koja može nastati kao ekstremni imunološki odgovor na ozbiljne povrede ili rane. Pacijenti sa sepsom su doživjeli značajna poboljšanja u funkciji tijela.

Doktor E. M. Sherif Mohammed Askar
Doktor E. M. Sherif Mohammed Askar